TOPOĽČANY. Topoľčianske cukrárky a pekárky zo Strednej odbornej školy potravinárskej zahviezdili koncom januára na 11. ročníku medzinárodnej súťaže Danubius Gastro 2017 v bratislavskej Inchebe.
Žochár by vám veľmi nechutil
Odbornej porote a študentom stredných odborných škôl zo Slovenska a krajín V4 predstavili jeden zo symbolov nášho mesta – sochu Žochára a odniesli si vďaka nej 3. miesto v súťažnej kategórii.
„Typické pre môj región“. Na tomto spoločnom projekte sa podieľali študentky Sandra Pavlíčková, Magdaléna Hlavačková a majsterky Mária Jaďuďová a Silvia Machovičová.
„Náš Žochár je zo slaného cesta, ktoré je vytvorené z múky a soli v pomere 1:1, preto by ste si na ňom asi veľmi nepochutili,“ prezradila nám Sandra Pavlíčková. Vytvorenie cestovinového Žochára však nebolo najjednoduchšie. Jednotlivé časti sochy museli vzniknú samostatne a po čiastočnom usušení sa pospájali.
„Žochára sme asi týždeň sušili v konvektomate a potierali vodou. Mimoriadne náročné bolo tiež tvarovanie,“ dodala Sandra.
Porota súťažiacich nešetrila
Ocenenie za sochu Žochára však nebolo jediné, ktoré si študentky odniesli. Počas 4,5 hodiny museli upiecť požadované množstvo bratislavských rožkov a výrobkov z lineckého cesta. Všetky súťažné exponáty museli predložiť porote a naaranžovať do vitrín.
Hodnotiacu porotu tvorili odborníci z praxe a členovia cechu. Kritériá hodnotenia boli prísne, sledovala sa hmotnosť výrobkov, tvar, vzhľad, kvalita náplne a harmónia chutí. Pri umeleckom diele porota hodnotila originalitu, umeleckú kvalitu a remeselnú zručnosť.
Sandra Pavlíčková získala prvé miesto v súťaži vo výrobe jemného pečiva z lineckého cesta a Magdaléna Hlavačková získala druhé miesto v kategórii Najlepší Bratislavský rožok.
(OŠ, MT)