TOPOĽČANY. História pivovarníctva v našom regióne nesiaha iba do založenia topoľčianskeho pivovaru, ako si mnohí myslia. Presný dátum, kedy sa u nás začalo variť pivo, nie je známy, predpokladá sa však, že ho poznali už Slovania a dokonca aj ich predchodcovia.
Konkurenčný boj
Prvú písomnú zmienku obsahuje listina z roku 1274, ktorú vydal Ladislav IV. a píše sa v nej o dodávateľoch špeciálneho marcového piva, ktorí žili vo Veľkých Uherciach. Je pravdepodobné, že sa pivo varilo aj v Tvrdomesticiach.
Topoľčany, ako kráľovské mesto, získali výsadu na varenie piva v roku 1342. Potom nasleduje obdobie až do 17. storočia, keď o pivovarníctve neexistujú žiadne hodnoverné záznamy a objavujú sa až v súvislosti s Forgáčovcami. V tom období boli Topoľčany významným obchodným strediskom a boli v ňom výborné podmienky na predaj piva.
Do dnešných dní sa dokonca zachovali záznamy o konfliktoch medzi mestským a forgáčovským pivovarom. „Vyriešili sa tak, že každý pivovar mal určené, kedy sa môže čapovať jeho pivo,“ prezradil nám historik Tribečského múzea Ondrej Godál. Mestský pivovar mohol čapovať od Michala do Vianoc, od Troch kráľov do Doroty a od Juraja do 24. mája. Ostatné dni čapoval forgáčovský pivovar.
„Niekde som sa dočítal dokonca aj o konflikte, ktorý v meste vznikol. V jednom hostinci skončil termín výčapu jedného piva, no krčmár odmietol zapečatiť sudy a čapoval ďalej. Zástancom druhého pivovaru sa to už páčilo menej. Na „miesto činu“ bol zavolaný vyšší úradník, ktorý narazil pri mestskej bráne na dav rozhnevaných ľudí, ktorí vedeli, že im chcú zavrieť krčmu s pivom, ktoré im chutilo. Nepochodil, bol vypoklonkovaný a musel sa vrátiť s vojakmi, čo mu tiež nepomohlo. Kauza skončila až na župnom súde v Nitre a mala skončiť tak, že sudy skutočne nemuseli byť zapečatené,“ dodal Godál.
Tradíciu výroby piva sa obnoviť nepodarilo
Do dnešných dní sa zachovali ešte údaje z rokov 1865 – 1869 o dvoch pivovaroch z Tovarník a Horných Chlebian. Tie však neprežili koniec storočia.
Najvýraznejší rozvoj pivovarníctva v meste začal v roku 1958 výstavbou sladovne s kapacitou 16800ton/rok. O dva roky neskôr bol vyrobený prvý slad plzeňského typu, z ktorého sa varilo pivo aj v Brazílii, Venezuele, Japonsku, či v Angole. Samotný topoľčiansky pivovar sa budoval v rokoch 1960-1964 a jeho kapacita bola 345-tisíc hektolitrov za rok. O dva roky neskôr bola kapacita pivovaru už 500-tisíc hektolitrov za rok.
Popularita topoľčianskeho piva postupne rástla a v 90. rokoch dvadsiateho storočia vyexpedoval pivovar viac ako 50 miliónov fliaš ročne. V roku 2006 kúpila pivovar juhoafrická skupina SAB a vo februári 2010 presunula výrobu do Šariša a éra pivovarníctva v Topoľčanoch skončila.
Pokusom o oživenie tradičnej receptúry topoľčianskeho piva bol vznik Starotopoľčianskeho pivovaru v Nemčiciach v roku 2007. Ten však nemal dlhé trvanie a jeho prevádzka skončila už nasledujúci rok.
Viac o histórii piva v našom regióne sa môžete dozvedieť v priestoroch Tribečského múzea na výstave Od chmeľu k pivu, ktorá potrvá do 10. februára.